Το δέντρο με τις φωλιές


Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στις 20:00
Ελένη Πριοβόλου
Εκδόσεις Καστανιώτη

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις 8 το βραδάκι, στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της κας. Ελένη Πριοβόλου “Το δέντρο με τις φωλιές” από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Η κα. Πριοβόλου θα ανέβει στο κατάστρωμα της Αγράμπελης για ένα λογοτεχνικό ταξίδι. Στο επίκεντρο της βραδιάς είναι η ιστορία της Μαρίας, μιας κοπέλας με ακέραιο χαρακτήρα και αδιαπραγμάτευτη ιδεολογία που οι επιλογές της συγκρούονται με τα στερεότυπα της οικογένειας και της κοινωνίας. Μια ιστορία που πραγματεύεται αιχμηρά θέματα, γραμμένη με τρυφερότητα και αποδοχή. 

Είσοδος ελεύθερη.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Η Μαρία εγκαταλείπει το πατρικό της σπίτι και εγκαθίσταται στο κτήμα που της κληροδότησε ο πατέρας της καταμεσής του κάμπου. Δημιουργεί εκεί ένα φυτώριο με λουλούδια. Έχει για συντροφιά της τα ενδημικά πουλιά, που έχουν στήσει την αποικία τους πάνω σ’ έναν χιλιόχρονο πλάτανο, αλλά και τα αποδημητικά, που γυρνούν κοντά της κάθε χρόνο. Τους αργούς ρυθμούς της μοναχικής ζωής της έρχονται να διαταράξουν «Εκείνοι» – οι μετανάστες που εργάζονται στις καλλιέργειες των αδελφών της σε συνθήκες δουλείας. Ο φόβος για τον ξένο, τον αλλογενή, την κρατάει σε απόσταση ασφαλείας. Μέχρι που ένας από «Εκείνους» διαβαίνει το νοητό σύνορο. Είναι ο Νιζάμ ο Ροχίνγκια. Ισορροπεί στους ώμους του ένα ραβδί, απ’ όπου κρέμονται φωλιές για τα πουλιά του δέντρου. Ο χειμώνας πλησιάζει δριμύς, και ο Νιζάμ νοιάζεται για τα πουλιά όσο και η Μαρία. Μέσα από την αγάπη και τη γνώση τους για τα πετούμενα του ουρανού, θα καταφέρουν να επικοινωνήσουν βαθιά, γκρεμίζοντας όλα τα σύνορα που τους χωρίζουν.
Ένα βιβλίο για τους ενδημικούς και αποδημητικούς ανθρώπους, που σαν τα πουλιά ψάχνουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο, πάντα απάτριδες και πάντα κυνηγημένοι.

Για το βιβλίο έγραψαν:

Βιογραφικό:

Η Ελένη Πριοβόλου γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου όπου και έζησε μέχρι τα 18 της. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Γράφει αναζητώντας την ευρυθμία και την καθαρότητα του λόγου. Η τάση να αναπαριστά με σύμβολα τον κόσμο τη στράτευσε αρχικά στο παραμύθι. Αγαπάει πολύ τα παιδιά και στα βιβλία της προσπαθεί να πλησιάσει τον παιδικό κόσμο και την ευαίσθητη παιδική ψυχή. Έχει καταθέσει είκοσι τρία βιβλία για παιδιά και εφήβους, οκτώ μυθιστορήματα για μεγάλους, μία νουβέλα και ένα βιβλίο με ιστορίες. Συμμετείχε επίσης στον συλλογικό τόμο «Θερινοί Έρωτες»(Καστανιώτης 2021) Το μυθιστόρημά της για ενήλικες, “Όπως ήθελα να ζήσω” (Καστανιώτης, 2009) τιμήθηκε το 2010 με το “Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ”. Επίσης έχει αποσπάσει το Βραβείο για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού “Διαβάζω” για το βιβλίο της “Το σύνθημα” (2009).και το Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για εφήβους για το βιβλίο της «Φως σε μαύρο ουρανό» (2021). Το ίδιο βιβλίο διακρίθηκε ανάμεσα στα 200 καλύτερα βιβλία για εφήβους από την Διεθνή βιβλιοθήκη του Μονάχου και αναρτήθηκε στον τιμητικό πίνακα της IBBY για το 2022.

Share this post


0:00
0:00