Παρουσίαση Βιβλίου – Φανταστική βόλτα στο Λονδίνο & στη Φλωρεντία


Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, στις 12:30
Μελίνα Ηλιοπούλου

Εκδόσεις Καλέντη

Aγαπητοί γονείς,

Με μεγάλη χαρά σας ενημερώνουμε για την επόμενη παρουσίαση παιδικού βιβλίου που θα φιλοξενήσουμε στο βιβλιοπωλείο Αγράμπελη Books, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις 12:30.

Μια βόλτα στο Λονδίνο

Η παραμυθένια αφήγηση της Μελίνας Ηλιοπούλου, η οποία είναι εκπαιδευτικός και ξεναγός, ντύνεται από τα εμπνευσμένα σχέδια του Φίλιππου Φωτιάδη, δίνοντας ένα ελκυστικό εκδοτικό αποτέλεσμα.

Το βιβλίο «Φανταστική βόλτα στο Λονδίνο» μπορεί να λειτουργήσει χρηστικά, ως οδηγός για όσους επιλέξουν για προορισμό τους το κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεγάλης Βρετανίας, κυρίως όμως αποτελεί ένα βιβλίο γνώσης για ένα φανταστικό ταξίδι από τον καναπέ του σπιτιού σου!

Υποψήφιο για το Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου», σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Υποψήφιο στα Βραβεία Βιβλίου Public 2021

Κριτικές

Μια θαυμάσια ιδέα ταξιδιωτικών οδηγών με στυλ είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε με τη «Φανταστική βόλτα στο Λονδίνο». Η εκπαιδευτικός και ξεναγός Μελίνα Ηλιοπούλου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καλέντη και τη δημιουργική ματιά της Βασιλικής Τζόκα στην οποία ανήκει ο σχεδιασμός και η επιμέλεια δημιούργησαν μία ευφάνταστη έντυπη βόλτα στη μεγάλη μητρόπολη της Ευρώπης και καταφέρνουν με την ποιότητα του κειμένου της Μελίνας Ηλιοπούλου και της εικονογράφησης του Φίλιππου Φωτιάδη να μας φέρουν το Λονδίνο κάτω από τα πόδια μας και μπροστά στο βλέμμα μας. Η στρωτή, ιδιαιτέρως ρέουσα, εμπνευσμένη, συμπυκνωμένης γνώσης αφήγηση της συγγραφέως ενσωματώνει πραγματικά όλο τον πολιτισμό της πρωτεύουσας της Γηραιάς Αλβιώνας, από θέατρο, μουσική, πινακοθήκες και άλλες τέχνες, μέχρι αρχιτεκτονική, ιστορία (βιομηχανική επανάσταση και μετά), επιτεύγματα και αξιοθέατα, δίνοντας σε 65 σελίδες ένα δυνατό αποτύπωμα της πόλης. Με έξυπνη συνδιαλλαγή εικόνων και κειμένου, ισορροπία στις πληροφορίες, δημοφιλείς αγγλικές φράσεις (με τη μετάφρασή τους), παιχνίδι σε εικόνες και γραμματοσειρά με το προσφιλές κόκκινο της πόλης και πολύτιμο βοηθό τον Σοφοκλή το βιβλίο, η ηρωίδα μάς παρασύρει σε ένα όμορφο ταξίδι, το οποίο δεν γίνεται να μη θες να κάνεις. Και η αλήθεια είναι ότι το Λονδίνο δεν γίνεται να μην το αγαπάς. Μια αξιοσημείωτη έκδοση που λειτουργεί επιδραστικά, γνωρίζει στους αναγνώστες έναν πολιτισμό την ίδια στιγμή που απολαμβάνεις την ανάγνωση μιας όμορφης ταξιδιωτικής ιστορίας.
Δείτε το δημοσίευμα εδώ.

Η αγάπη της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως για τα ταξίδια, η εμπειρία της στις ξεναγήσεις και η μακρόχρονη εκπαιδευτική της πείρα την εφοδίασαν με την ικανότητα να οργανώσει άρτια αυτή τη φανταστική περιήγηση και να προσφέρει στους μικρούς αναγνώστες ένα κείμενο εύληπτο και ελκυστικό, ικανό να κεντρίσει την περιέργειά τους και να τους ανοίξει την όρεξη για βόλτες φανταστικές και πραγματικές. Το βιβλίο επάξια βρέθηκε στη βραχεία λίστα του βραβείου «Βίττω Αγγελοπούλου» του ελληνικού τμήματος του ΙΒΒΥ κι αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα με ουσιαστικές πληροφορίες, ιδανικό για ταξίδια από την πολυθρόνα, αλλά κι έναν χρήσιμο οδηγό για όσους ταξιδεύουν στο Λονδίνο με παιδιά.
Μαρία Ανδρικοπούλου, kosvoice.gr

Η Μελίνα Ηλιοπούλου μιλά για το βιβλίο της «Φανταστική βόλτα στο Λονδίνο», την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Δείτε το εδώ.

«Το βιβλίο ταξιδεύει ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια», Μελίνα Ηλιοπούλου
Δείτε το δημοσίευμα εδώ.

Το ξεχωριστό αυτό βιβλίο ψυχαγωγίας και γνώσης είναι ένα έναυσμα για μοίρασμα στιγμών και εμπειριών. Η φαντασία συναντά την πραγματικότητα.
Δείτε το δημοσίευμα εδώ.

Το βιβλίο της εκπαιδευτικού και ξεναγού Μελίνας Ηλιοπούλου «Φανταστική βόλτα στο Λονδίνο» με μια φανταστική εικονογράφηση από τον Φίλιππο Φωτιάδη. Μπορεί φέτος να μη λειτουργήσει χρηστικά, ως οδηγός, όμως αποτελεί ένα βιβλίο γνώσης για παιδιά κάθε ηλικίας και γονείς-φαν της βρετανικής κουλτούρας για ένα φανταστικό ταξίδι από τον καναπέ του σπιτιού μας, ιδιαίτερα τώρα, που κάθε τουριστική –και όχι μόνο– μετακίνηση είναι απαγορευμένη και επομένως ακόμη πιο ποθητή. Και σύντομα στη βαλίτσα μας!
Πελιώ Παπαδιά

Η Μελίνα Ηλιοπούλου στη ραδιοφωνική εκπομπή του Άρη Γαλανόπουλου «Οδηγώντας με ασφάλεια», στον ΣΚΑΪ 100,3.
Δείτε το εδώ.

Η καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΑΠΕΛ Μαρία Ξέστερνου και οι φοιτητές του τμήματος Φιλολογίας και του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «ταξίδεψαν» στο Λονδίνο, με αφορμή το βιβλίο «Φανταστική βόλτα στο Λονδίνο», μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Ταξιδιωτική αφήγηση, κριτικός εγγραμματισμός, κριτική σκέψη, μουσειακή εκπαίδευση, διακειμενική διάσταση.

Μια βόλτα στη Φλωρεντία

Θα βρεθούμε σε μια πόλη γνωστή για την πλούσια Ιστορία, την τέχνη και την αρχιτεκτονική της. Μέσα από ένα παραμυθένιο ταξίδι, μεταφερόμαστε στην «Αθήνα της Ιταλίας», τη Φλωρεντία.

Το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει χρηστικά, ως οδηγός για μικρούς και μεγάλους που θα επιλέξουν για προορισμό τους την πανέμορφη πόλη της Φλωρεντίας, κυρίως όμως αποτελεί ένα βιβλίο γνώσης για ένα φανταστικό ταξίδι από τον καναπέ του σπιτιού μας!

Κριτικές

Μετά τη «Φανταστική βόλτα στο Λονδίνο» που κυριολεκτικά λατρέψαμε, η Μελίνα Ηλιοπούλου μας ταξιδεύει ως τη Φλωρεντία, την πρωτεύουσα της Τοσκάνης. Και στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, η συγγραφέας καταθέτει ένα ευχάριστο κείμενο που διαβάζεται απνευστί. Παραλαμβάνει τον αναγνώστη στην πρώτη σελίδα μέσα σε ένα τρένο με προορισμό τη Φλωρεντία και τον παίρνει μαζί της σε μια χαλαρή βόλτα που τα έχει όλα. Αξιοθέατα, ιστορία, τέχνη, φαγητό, ιταλικό παγωτό, gelato, ακόμη και κάτι από τα κλασικά παραμύθια. Στο τέλος του βιβλίου, ο αναγνώστης το κλείνει έχοντας βιώσει την απόλαυση του ταξιδιού. Λέξεις από την ιταλική γλώσσα, διευθύνσεις και πληροφορίες για τα αξιοθέατα συμπεριλαμβάνονται χωρίς να κουράζουν ή να ταράζουν την αισθητική του βιβλίου και την αναγνωστική απόλαυση.
Βιβλίο γνώσεων, χρηστικός οδηγός, βιβλίο παιδικής ταξιδιωτικής λογοτεχνίας… είναι όλα αυτά μαζί σε μια μαγική ισορροπία που μόνο η Μελίνα Ηλιοπούλου θα μπορούσε να πετύχει με τη διπλή ιδιότητά της ως εκπαιδευτικός και ξεναγός.
Η εικονογράφηση του Φίλιππου Φωτιάδη, γνώριμη κι από το πρώτο βιβλίο της σειράς, και πάλι εντυπωσιακή και υψηλής αισθητικής.
Δέσποινα Λιαράκου, Μικροί Βιβλιοφάγοι στην Κύπρο|Little Bookworms in Cyprus

Οι φανταστικές βόλτες μας στις πόλεις της Ευρώπης παρέα με τη Μελίνα Ηλιοπούλου είναι υπέροχες γιατί οι περιγραφές της είναι άρτιες και ταυτόχρονα συναρπαστικές και ξεκούραστες. Νιώθει κανείς διαβάζοντας πως είναι με την κολλητή του/της και απολαμβάνει περιγραφές από το τελευταίο της ταξίδι, με τρόπο αξιοσημείωτα προσιτό και τόνο αληθινά φιλικό. Μέσα από το φανταστικό ταξιδιωτικό ημερολόγιό της, λοιπόν, η Μελίνα μάς διηγείται όσα είδε στην υπέροχη και ατμοσφαιρική Φλωρεντία, με την επιβλητική αρχιτεκτονική, την πλούσια ιστορία και τα πολλά διάσημα πρόσωπα που έζησαν και δημιούργησαν τα εμβληματικότερα έργα τους εκεί. Ο Ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Μποτιτσέλι, ο Γαλιλαίος, ο Δάντης και πολλοί άλλοι βάδισαν στα στενά ετούτης της πόλης, εμπνεύστηκαν από τα ηλιοβασιλέματά της, κλείστηκαν στα εργαστήριά τους και δημιούργησαν αντικείμενα και πνευματικά έργα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα η ίδια η πόλη, ως σύγχρονος πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών, έχει να προσφέρει πλείστα ακόμα αξιοθέατα, μουσεία, πλατείες και μέρη για περιπάτους, φαγητό και διασκέδαση.
Το βιβλίο διαβάζεται σαν το νερό και δημιουργεί στον αναγνώστη ανανεωμένη διάθεση για ταξίδια, όποια ηλικία κι αν έχει! Κατά τη γνώμη μου απευθύνεται σε ολόκληρη την οικογένεια και αποτελεί mustread επιλογή για όσους αγαπούν τα ταξίδια! Διαβάστε το και αν δεν έχετε ήδη πάει στη Φλωρεντία, ετοιμαστείτε να φτιάξετε βαλίτσες!
Ειρήνη Κούτμου

Βιογραφικό Συγγραφέως

Η Μελίνα Ηλιοπούλου γεννήθηκε στο Μπουρούντι της Κ. Αφρικής. Είναι Κοινωνιολόγος-Ειδική Παιδαγωγός και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διδάσκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και από το 2000 ασχολείται με προγράμματα-μεθόδους διδασκαλίας που αφορούν μαθητές με δυσλεξία, ενώ έχει παρουσιάσει σχετικές εισηγήσεις σε σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια. Παράλληλα, εργάζεται ως ξεναγός έχοντας ταξιδέψει σε πολλές χώρες.

Share this post


0:00
0:00