Σήμερα είναι η μέρα


Σάββατο 9 Μαρτίου, στις 12:30
Θεοδώρα Κατσιφή
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Σήμερα είναι η μέρα!

Για την ακρίβεια, το Σάββατο 9 Μαρτίου είναι η μέρα που η συγγραφέας Θεοδώρα Κατσιφή θα έρθει στην Αγράμπελη με το υπέροχο βιβλίο της “Σήμερα είναι η μέρα” από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Η Θεοδώρα φέρνει μαζί της μια μαμά όπως τη βλέπει το παιδί της: ξεχωριστή, διαφορετική!

“Μια μητέρα διαφορετική. Όχι μόνο ως μητέρα. Ως θέση μέσα στον κόσμο, ως αυτοπροσδιορισμός. Δεν φοβάται να διαφέρει. Δεν μετακινεί τον εαυτό της άσκοπα. Δίνει στον γιο της φως, χάδι, ποίηση, λόγια που περιέχουν όψεις του κόσμου να σταθεί σε μια πραγματικότητα που μπορεί να γίνει εύκολα ανυπόφορη. Η ζωή της, το πέρασμά της στον κόσμο, είναι το παράδειγμά της. Θα παίξει μαζί του. Δεν θα του χαριστεί. Θα του παραχωρήσει στιγμές, χαρά, αλλά όχι κάποιο βολικό ψέμα. Θα του δώσει ευχές που σημαίνουν πράγματι κάτι, νοήματα που δεν επαληθεύονται άμεσα σαν βροχή στο χώμα, που θα χρειαστούν χρόνο, υπερβάσεις, οξύτητα. Πρέπει να είσαι σε διαρκή ετοιμότητα για να είσαι καλά. Γιατί κι όταν δεν είσαι, θα είσαι καλά. “Στη χαρά να στροβιλίζεσαι σαν ανεμοστρόβιλος… Στη λύπη να κρατάς στην τσέπη σου ένα μπλε όνειρο“. Στη μετεώριση μεταξύ χαράς και λύπης, ηδονής και οδύνης, υπάρχουν όπλα και απαντήσεις. Δε θα στα πει όλα εκείνη ή κάποιος άλλος, θα πρέπει να επιστρατεύσεις τον εαυτό σου και να δώσεις δικές σου απαντήσεις. Μέχρι τότε, κάποιοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βγάλεις φτερά.

Ένα είδος μητέρας, γυναίκας, ανθρώπου, χειραφετημένης, ελεύθερης, ακέραιας, άφοβης, με συναίσθημα που δεν εκπίπτει σε κάποιο μελό, με λόγο που υψώνει το σπουδαίο στο βλέμμα του γιου της, που του δίνει την ώθηση να τρέξει, να παίξει, να διαλέξει, να αλλάξει, να πετάξει, να καλπάσει.”

Πηγή: Elniplex, Απόστολος Πάππος, 24 Σεπτεμβρίου 2023

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η έγκαιρη Δήλωση Συμμετοχής στο agrambelibooks@gmail.com ή στο 210 973 0001.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Θεοδώρα Κατσιφή γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως διευθυντικό στέλεχος στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας σε πιστωτικό ίδρυμα. Από το 2017 ασχολείται αποκλειστικά με την παιδική λογοτεχνία. Τα βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες λογοτεχνικών διαγωνισμών ενώ το αφήγημά της “ΓΚΟΥΡΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΕΤΡΑ”, έχει βραβευτεί με το IBBY HELLAS και ήταν υποψήφιο στις ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2022.

Είναι εμψυχώτρια δημιουργικής γραφής σε παιδιά και ενήλικες και Ιδρύτρια του εργαστηρίου γραφής για το παιδικό εικονογραφημένο και νεανικό βιβλίο «Το μικρό» και «το μικρό διαβάζει». Έχει γράψει σενάρια για την τηλεόραση και θεατρικά έργα για ενήλικες και παιδιά, ενώ είναι υπεύθυνη νέων δράσεων και συντονίστρια των βιβλιοθηκών στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, στον οποίο και έβαλε υποψηφιότητα για Δημοτική Σύμβουλος ώστε να προσφέρει με τις ιδέες της και τη δράση της στους συμπολίτες της.

Η Θέντα Μιμηλάκη αποφοίτησε από το τμήμα ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας όπου και ασχολήθηκε παράλληλα με τις γραφικές τέχνες, τη χαρακτική και τα πολυμέσα. Συμμετείχε σε φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης, και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει στον Βόλο, εικονογραφεί παιδικά βιβλία και διδάσκει εικαστικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Share this post


0:00
0:00